Dostupni linkovi

Bildt:Rubikon je pređen povrtaka natrag nema


Karl Bildt švedski ministar vanjskih poslova
Karl Bildt švedski ministar vanjskih poslova

Šef diplomatije Švedske Karl Bildt četitao je Srbiji I Kosovu te visokoj predstavnici EU Ketrin Ešton na postignutom dogovoru, ocjenjujuići da je to veoma veliko postignuće, i da je riječ o veoma dobrom sporazum.

"Implementacija neće biti u potpunosti laka ali mislim da je Rubikon pređen, nema povrataka unazad.Dok se borimo sa detaljima o primjeni u vremenu koje dolazi važno je da je Rubikon pređen" rekao je Bildt novinarima na sastanku ministra vanjskih poslova u Luksemburgu.

"Ja se nadam da će se ovo isplatiti obijema stranama, pristupnim pregovorima za Srbiju i iniciranjem početka pregovora sa Kosovom, Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju"

Bildt nije mogao reći da li će se to dogoditi u junu, ali se nada.

Na pitanje da li misli je dogovor održiv, rekao je sa implementacija svih dogovorenih stvari ima mnogo detalja i to je komplikovana situacija koja je, kako je rekao zapostavljana veoma dugo.

"Ketrin Ešton je stavila na sto taj problem i to je urađeno na izuzetno kompetentan i uspješan način i sada imamo sporazum.Implemntacija je ponekad komplikovana ali to spada u dio tog posla" rekao je švedski ministar vanjskih poslova.
XS
SM
MD
LG