Dostupni linkovi

Javna rasprava o Statutu Vojvodine u maju u Ustavnom sudu


U maju će u Ustavnom sudu Srbije biti održana javna rasprava o predlogu ocene ustavnosti i zakonitosti Statuta AP Vojvodine, piše danas novosadski Dnevnik.
U Ustavnom sudu, kako list navodi, nisu precizirali datum, navodeći da će javna rasprava u predmetu ocene ustavnosti i zakonitosti Statuta APV biti održana "tokom maja".

O tom predmetu su radi razjašnjenja spornih ustavnopravnih pitanja održane tri pripremne sednice i spremljen je referat za javnu raspravu, naveli su u Sudu.

Ocenu Ustavnog suda o 49 odredaba Statuta APV tražili su poslanici Demokratske stranke Srbije i Nove Srbije krajem 2009. godine. Inače, Ustavni sud je u julu prošle godine proglasio neustavnim 23 odredbe Zakona o utvrđivanju nadležnosti AP Vojvodine.

Pre nego što je doneo odluku da ospori deo Zakona, Ustavni sud je, takođe, u dva navrata, održao javnu raspravu na koju su bile pozvane obe zainteresovane strane, odnosno pravni stručnjaci.

Pola godine nakon završetka javne rasprave, Sud je ocenio da više odredaba "vojvođanskog zakona" nije u skladu s Ustavom Srbije, među kojima su odredbe koje se odnose na Novi Sad kao glavni grad APV, na više propisanih pokrajinskih nadležnosti, na pravo Pokrajine da osniva predstavništvo u regionima Evrope i Briselu.
XS
SM
MD
LG