Dostupni linkovi

State Department: Stanje ljudskih prava u svijetu uznemirujuće


Stanje ljudskih prava u mnogim zemljama svijeta prošle je godine i dalje bilo vrlo uznemirujuće, od Bliskog istoka koji se suočava s "okrutnom realnošću nedovršenih i osporavanih tranzicija", preko Rusije i Irana koji se obračunavaju s aktivistima do ostalih zemalja u kojima vlade žestoko nasrću na nove i tradicionalne medije, ocijenio je State Department u izvještaju o ljudskim pravima koje prenosi New York Times (NYT), ističući da je 2012. bila "najsmrtonosnija" godina od 1997.

U zemljama koje prolaze bolnu tranziciju, na Bliskom istoku i drugdje, "put prema naprijed je manje vidljiv" nego prije, izjavio je državni tajnik John Kerry, prenosi Hina.

State Department ocjenjuje da je protekla godina bila teška za nevladine udruge, novinare i blogere, uključujući i obične građane koji su društvene mreže koristili da bi izrazili svoja svakodnevna nezadovoljstva.

Neka od najtežih kršenja ljudskih prava dogodila su se u zemljama Arapskog proljeća, pokreta koji je u početku davao velike nade, ocjenjuje se u obimnom redovitom, godišnjem izvještaju.

U Siriji, podsjeća Kerry, predsjednik Bašar al-Asad "očajnički se drži vlasti, odgovorajući na pozive za slobodom ubojstvima i pokoljima".

Egipat je, jedan od ključnih američkih saveznika, "prvi put održao vjerodostojne izbore unazad nekoliko desetljeća", ali su se nevladine udruge našle na velikom udaru vlasti.

Izvještaj je ove godine kritičniji prema još jednom američkom savezniku, Turskoj. Ta zemlja prednjači po broju utamničenih novinara, njih 49.

Izvještaj o Iranu nije bolji od prethodnih. U toj je zemlji, tvrdi State Department, prošle godine pogubljeno 523 ljudi, često bez provedenog sudskog postupka, a ništa nije bolje u izvještaju prošla ni Kina za koju se tvrdi da provodi nezakonite mjere, uključujući prisilni nestanak ljudi.

Stanje u Rusiji je prema State Departmentu, "duboko uznemiravajuće" i ono se nastavilo pogoršavati i ove godine, a glavne primjedbe su ograničavanje građanskih sloboda, pritisak na nevladine udruge te slobodu medija i interneta.

Kao svijetle točke navode se Mianmar, koji se odmiče od autoritarnog režima vlasti, Gruzija, zemlja s rijetko miroljubiim prijenosom vlasti, i Tunis.
XS
SM
MD
LG