Dostupni linkovi

Thaci pred početak dijaloga: Nadam se da će Srbija prihvatiti sporazum


Kosovski premijer Hashim Thaci je pre početka desete runde dijaloga u Briselu izrazio nadu da će ona biti odlučujuća za postizanje sporazuma dve države.

„Nadam se da je Srbija razmislila i da će danas prihvatiti sporazum kako bi se u principu složili, da bi akteri implementacije počeli sa fazama sprovođjenja, a kako bi došlo do slobodnog kretanja ljudi i robe na severu, potpunog rasformiranja svih ilegalnih struktura bezbednosti na severu i da bi nastavili sa našim radom na funkcionalizaciji pravosuđa i policije, na osnovu jedinstvenog kosovskog sistema“, kazao je Thaci.

On je danas ponovio da asocijacija srpskih opština neće imati zakonodavnu ili izvršnu nadležnost, niti će predstavljati treći sloj vlasti.

„Sa druge strane radićemo na stvaranju odgovarajućih uslova kako bi organizovali prve slobodne izbore u četiri opštine na severu. Pozvaćemo OSCE da organizuje i olakša taj proces“, dodao je on.

„Nadam se sporazumu i Priština je spremna da ga postigne. Ovim putem i javno pozivam Srbiju da razmisli“, zaključio je Thaci.
XS
SM
MD
LG