Dostupni linkovi

Slovenija: Prilikom radova na vojnom aerodromu pronađeno deset kostura


Građevinska ekipa koja izvodi radove na vojnom aerodromu Cerklje ob Krki pronašla je u srijedu deset kostura, a vjerojatno se radi o ljudima koji su ubijeni za vrijeme II. svjetskog rata rata ili u prvim poratnim mjesecima.

O tome je u četvrtak članove odbora za obranu slovenskog parlamenta obavijestio ministar obrane Roman Jakič, rekavši da su po prvim nalazima žrtve ubijene vatrenim oružjem, a uz posmrtne ostatke na istom su mjestu pronađene patrone metaka te ostaci vojničkih čizama i opasača.

Posmrtni ostaci ubijenih bit će prebačeni na zavod za sudsku medicinu, kako bi se utvrdila dob žrtava i službeno odredio uzrok smrti, a svi građevinski radovi na tom mjestu do daljnjeg su obustavljeni.

Zračna pista u Cerklju postavljena je 1938. godine, od 1941. do 1945. tu je svoj vojni aerodrom postavila njemačka vojska, a 1945. su ga preuzeli partizani.

Slovenija u modernizaciju i proširenje zračne luke, koje je započelo prije nekoliko godina, planira investirati 25 milijuna eura, a uz vojne služio bi i za civilne namjene. Računa se da bi kad bude obnovljen dio zračnu luku mogao biti i baza za NATO-ove zrakoplove.
XS
SM
MD
LG