Dostupni linkovi

Ashton u Sarajevu: Razočarana sam ponašanjem bh. lidera


Catherine Ashton sa članovima Predsjedništva BiH Željkom Komšićem i Bakirom Izetbegovićem
Catherine Ashton sa članovima Predsjedništva BiH Željkom Komšićem i Bakirom Izetbegovićem
Visoka predstavnica Evropske unije za sigurnosnu i vanjsku politiku Catherine Ashton izrazila je u četvrtak u Sarajevu duboko razočaranje što od njene posljednje posjete BiH prije šest mjeseci, nije ostvaren nikakav napredak.

Ona je upozorila da pitanje provedbe Evropskog suda za ljudska prava u presudi „Sejdić- Finci“ neće nestati, nego će tek izvršenje presude omogućiti stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju da bi BiH mogla podnijeti kredibilan zahtjev za članstvo u EU.

“Samo će napredovanje u pogledu izvršenja te presude omogućiti EU da stavi na snagu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa BIH, kako bi ova zemlja mogla da podnese kredibilan zahjev za članstvo. Veoma sam razočarana što nije ostvaren nikakav napredak od moje posljednje posjete. Za posljednjih šest mjeseci ništa se nije promijenilo u ponašanju bh. lidera, “ kazala je Ashton.

Ona je podsjetila na posljednju posjetu, zajedno sa američkom državnom sekretarkom Hilary Clinton, kada je kazala da žele vidjeti jedinstvenu, stabilnu, naprednu, multietničku zemlju koja svojim naporima zauzima mjesto u Evropskoj uniji.

“Također sam naglasila da je, ukoliko želimo učiniti evropsku budućnost stvarnom, potrebno ići dalje od domaćih podjela, političkog rivalstva i interesa, te da će u suprotnom BiH zaostati za drugim zemljama regiona”, kazala je Ashton.

Prema njenim riječima, Evropska unija, sa svoje strane, održala je riječ i dala svu neophodnu podršku, i putem Delegacije EU u BiH na čelu s Peterom Sorensenom i putem napora evropskog komesara za proširenje Štefana Fuelea.

Fuele je boravio u BiH prošle sedmice da bi pomogao nastojanja da se izvrši presuda Evropskog suda za ljudska prava u predmetu "Sejdić-Finci".

“Zaista želim izraziti žaljenje što političke stranke nisu pretočile deklarirano opredjeljenje u konkretno djelovanje, i što su se umjesto toga fokusirale na stranačke i etničke interese”, naglasila je Ashton.

Ponovila je da čvrsto vjeruje u evropsku budućnost BiH, jer to je ono što građani BiH žele i zaslužuju.

“Ljudi žele kretanje naprijed, da vide zemlju u kojoj se njihova prava poštuju, u kojoj se bitni izazovi kao što su privreda, radna mjesta, vladavina prava efikasno rješavaju”, kazala je.

Ashton je naglasila da je Evropska unija snažan partner građana BiH. Zato im je poručila da učine svoje lidere odgovornim.

“Pozivamo političke lidere da ih slušaju, preuzmu stvarnu odgovornost i djeluju. Djeluju! Molimo vas da ne izlažete riziku svoju zemlju i njenu evropsku budućnost”, poručila je visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton.

Posjeta Potočarima

Nakon posjete Sarajevu Ashton je u Memorijalnom centru Potočari položila cvijeće na spomen obilježje i odala poštu Bošnjacima ubijenim u genocidu jula 1995. godine. Ona je razgovarala sa majkama Srebrenice, ali je izostala njena izjava za medije.

(FOTOGALERIJA: Catherine Ashton u Potočarima)

Nakon što je položila cvijeće, Ketrin Ešton je sa majkama Srebrenice obišla kompleks Memorijalnog centra. One su joj skrenule pažnju da se genocid još uvijek negira i da je neophodno donijeti zakon o zabrani negiranja.

„Mi smo skrenule pažnju na to da insistira da se usvoji pokrenuti zakon o negiranju genocida. Znači, bilo ko da negira genocid, treba da bude kažnjen", rekla je Nura Begović iz Udruženja Žene Srebrenice.

Dokaz da je bio genocid pokazuje i 5.657 bijelih nišana i žrtava koje su do sada ukopane u Memorijalnom centru Potočari, rekla je Begović:

„Dokaz je ovdje koji pokazuje koliko je ukopano nevinih žrtava, kako su pobijani na najbrutalniji način. Je li to nije bio genocid? Šta je to bilo? Zašto se to negira? Zašto se ne odgovara za to? To ne smije niko da negira.“

Priliku da razgovara sa Ketrin Ešton imala je i Mejra Đogaz koja je izgubila muža i dva sina:đ

„Pošto je ona za ljudska prava, ja mislim da bi mogla pomoći, bar majkama koje su izgubile svoju djecu. Ako bude ikoliko dostojna, ona će nam i pomoći", rekla je Mejra Đogaz.

I pored insistiranja brojnih novinarskih ekipa, visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku politiku nije željela dati izjavu za medije.
XS
SM
MD
LG