Dostupni linkovi

Sukobi u Venecueli najmanje sedam žrtava


U Venecueli se produbljuje postizborna kriza i najmanje sedam osoba ubijeno je tokom sukoba između pristalica opozicije i policije.

Novoizabrani predsjednik Venecuele Nikolas Maduro rekao je da ima dokaz da je američka Ambasada finansirala proteste.

Nekoliko stotina demonstranata izašlo je juče i danas na ulice u raznim dijelovima Karakasa i drugim gradovima, demonstranti su blokirali ulice, palili gume i sukobljavali se sa bezbjednosnim snagama.

"U nasilju je poginulo sedam osoba", rekla je državni tužilac Luisa Ortega, dodajući da je 135 osoba uhapšeno zbog povezanosti sa nasiljem.

Maduro je na lokalnoj televiziji rekao da je za nasilje u Karakasu i širom zemlje odgovoran predsjednički kandidat opozicije Enrike Kapriljes.

"Pentagon, Stejt department i Centralna obavještajna agencija (CIA) vladaju u SAD. Ovdje vlada narod", rekao je Maduro.

Kapriljes je Madurovu pobjedu na izborima nazvao "nelegitimnom" i pozvao je pristalice da mirno demonstriraju protiv rezultata.

Nacionalni izborni savjet Venecuele odbio je da ponovo prebroji glasove, uprkos pozivima opozicije.

Maduro je rekao da opoziciji neće dozvoliti da danas održi planirani marš u centralnom dijelu Karakasa sa zahtjevom za ponovno prebrojavanje glasačkih listića.

Izbori u Venecueli održani su 14. aprila nakon smrti predsjednika Uga Čaveza 5. marta. On je prije smrti za svog nasljednika odredio Madura, koji je na izborima osvojio 50,8 odsto glasova, a Kapriljes 49 odsto.
XS
SM
MD
LG