Dostupni linkovi

Bilt pozvao na postizanje sporazuma Beograda i Prištine


Švedski ministar spoljnih poslova Karl Bilt pozvao Beograd i Prištinu da postignu sporazum o normalizaciji odnosa koji je uslov EU za nastavak evrointergracija.

Govoreći o današnjem sastanku u Briselu, Bilt je rekao da srbijanski i kosovski premijer ne moraju da riješe sva pitanja, ali da je sporazum o statusu srpskih opština na sjeveru Kosova ključan za početak pregovora sa Briselom.

"Jasna mi je zabrinutost Srbije za Srbe na severu Kosova, ali sporazum s Kosovom je taj koji otvara put (pregovorima)", dodao je Bilt.

Šef švedske diplomatije je kazao da bi EU trebalo 2014. da otvori pristupne pregovore sa svim zemljama jugoistočne Evrope, jer u suprotnom prijeti opasnost izbijanja socijalnih i političkih napetosti kakvih je bilo u prošlosti.

"Sve bi preostale zemlje trebale da otvore pregovore u 2014, to je realističan i dostižan cilj ... ako se to ne dogodi, vidim opasnosti od jačanja napetosti", istakao je Bilt na konferenciji o proširenju EU organiziranoj povodom posjete švedskog kralja Gustava Hrvatskoj.
XS
SM
MD
LG