Dostupni linkovi

Lekić podnio žalbu Ustavnom sudu Crne Gore


Izborni štab Miodraga Lekića podnio je danas žalbu Ustavnom sudu Crne Gore na odluku Državne izborne komisije (DIK) da odbije njihove prigovore na regularnost predsjedničkih izbora. Ustavni sud ima rok da u narednih 48 sati odluči o žalbi Lekićevog Izbornog štaba.

Ustavni sud Crne Gore je posljednja pravna instanca kojoj Lekić može da se žali na regularnost predsjedničkih izbora.

DIK je u ponedjeljak, većinom glasova, odbio sve prigovore Izbornog štaba Lekića, kojima je traženo da se ponište izbori za predsjednika Crne Gore na svim biračkim mjestima, gde je bilo glasanja putem pisma.

DIK je ranije saopštio da je, prema preliminarnim rezultatima, predsjednički kandidat DPS-a Filip Vujanović pobijedio na izborima, jer je za njega glasalo 161.940 birača ili 51,21 odsto, a za Lekića 154.290 ili 48,79 odsto.

Lekić je, međutim, prema podacima njegovog Izbornog štaba, osvojio 50,5 odsto glasova, a Vujanović 49,5.

Lekić je ranije kazao da neće priznati pobjedu Vujanovića na predsjedničkim izborima u Crnoj Gori.

Građanski protest povodom dešavanja u vezi sa predsjedničkim izborima u Crnoj Gori biće organizovan u subotu, 20. aprila u Podgorici, dogovoreno je na sastanku opozicije, na kojem su učestvovali predstavnici Demokratskog fronta, Socijalističke narodne partije i Pozitivne Crne Gore.

Crnogorski premijer i lider DPS-a Milo Đukanović kazao je ranije da se ne plaši najavljenih protesta opozicije zbog rezultata predsjedničkih izbora, dodajući da u institucijama sistema treba otkloniti sumnje u regularnost glasanja.

Uprava policije Crne Gore formirala je operativni štab za praćenje
bezbjednosne situacije, nakon što su iz Demokratskog fronta najavljeni protesti, zbog rezultata predsjedničkih izbora.
XS
SM
MD
LG