Dostupni linkovi

Putin zaprijetio smjenama visokim zvaničnicima


Vladimir Putin
Vladimir Putin
Ruski predsjednik Vladimir Putin zaprijetio je danas visokim zvaničnicima da će ih smijeniti ako ne realizuju njegovo naređenje o većim socijalnima davanjima, da bi se popravio standard miliona Rusa.

Na nezvaničnom video snimku koji je danas postavljen na internet, Putin kritikuje zvaničnike na sastanku kojem su prisustvovali ministar finansija Anton Silujanov i potpredsjednik Vlade Dmitrij Kozak.

Ruski predsjednik rekao je da treba uložiti više napora da se isupne obećanja o većim socijalnim davanjima.

"Ako to ne učinimo, moraćemo da priznamo da - ili ja ne radim efikasno, ili vi radite loše i treba da podnesete ostavke. Želim da napomenem da sam u ovom trenutku više naklonjen drugom scenariju", rekao je Putin, prenio je Rojters.

Zvaničnici Vlade i Kremlja odbacili su spekulacije o pripremi smjene premijera Dmitrija Medvedeva.

Putinov portparol Dmitrij Peskov potvrdio je autentičnost snimka, ali je rekao agenciji RIA da je on mislio na regionalne lidere koji su takođe prisustvovali sastanku, a ne na ministre u Vladi.

Medvedev je u govoru koji je potom održao u parlamentu rekao da postoji rizik da će ruska privreda da sklizne u recesiju, ali da će se Vlada držati usvojenih fiskalnih pravila.

Prognoza o rastu ruske privrede u ovoj godini nedavno je umanjena za trećinu, na 2,4 odsto, zbog pada izvoza, manjka investicija i manje javne potrošnje.
XS
SM
MD
LG