Dostupni linkovi

Počela državna sahrana Margaret Tačer, prisustvuje kraljica Elizabet


U Londonu je počela ceremonija državne sahrane bivše britanske premijerke Margaret Tačer, prve koja je nakon Vinstona Čerčila sahranjena uz najviše počasti i uz prisustvo engleske kraljice Elizabete.

Na oproštaju u Katedrali Svetoga Pavla više je od 2300 ljudi, svi članovi aktuelne britanske Vlade, foklandski veterani, ministri iz njenog kabineta, dva šefa države, 11 predsjednika vlada i 17 ministara vanjskih poslova, a veliki broj gradjana na ulicama Londona se opraštao od žene koja je obilježila drugu polovicu 20 stoljeća.

Mjere osiguranja su visoke, kako zbog najavljenih protesta protivnika njene poiltike, tako i zbog predostrožnosti nakon terorističkog napada tokom bostonskog maratona. Oko četri hiljade policajaca je na ulicama Londona, kao i vojnici, a na Temzi je usidren brod SAS-a.

Kovčeg sa tijelom bivše premijerke pokriven britanskom zastavom prevezen je na vojnim kolima, a pratilo ga je više rodova britanske vojske.

Svaku minutu s londonskog tornja oglašavala se počasna paljba za premijerku čija je ostavština za brojne analitičare prilično kontroverzna.
XS
SM
MD
LG