Dostupni linkovi

Obama: Napad se istražuje kao teroristički čin


Barack Obama
Barack Obama
Američki predsjednik Barack Obama kazao je da je napad u Bostonu bio "podmukao i kukavički akt. FBI napad istražuje kao teroristički čin. Kada su mete bombi nevini civili to je teroristički čin", rekao je Obama na u Bijeloj kući.

"Nejasno je ko stoji iza bombaškog napada na maraton u Bostonu kao ni koji bi mogli biti motivi", saopštio je u drugom kratkom obraćanju nakon napada pozivajući Amerikance da budu na oprezu.

Nešto prije toga je američki ministar odbrane Chuck Hagel napad u Bostonu nazavo je "kukavičkim aktom terorizma" a FBI cijeli slučaj i dalje tretira kao potencijani teroristički napad.

Američki Federalni istražni biro saopštio je da "nema dodatnih opasnosti" u gradu Bostonu nakon bombaških napada tokom održavanja međunarodnog maratona u tom gradu.

Zvaničnici FBI rekli su na konferenciji za novinare da su eksplodirale dvije bombe na cilju maratona.

Tri osobe su poginule, među njima jedan osmogodišnji dječak, a više od 150 je povrijeđeno, od kojih je 17 u kritičnom stanju.

Richard Delori, agent FBI koji vodi istragu, rekao je novinarima da "za sada ne postoji fizička opasnost na bilo kojoj lokaciji na kojoj se vodi istraga".

Guverner države Masačusets Dival Patrik, rekao je da je važno istaći da su juče pronađene dvije eksplozivne naprave, a ne više.

Ranije je javljeno da je širom Bostona pronađeno više eksplozivnih naprava.

Eksplozije su se dogodile nakon prolaska pobjednika maratona na cilj, i u trenutku dolaska hiljada drugih.
XS
SM
MD
LG