Dostupni linkovi

Američka amabasada u BIH poziva na obustvu gradnje crkve u Budaku


Ambasada SAD u BiH pozvala je vlasti Republike Srpske i crkvene vlasti da obustave gradnju crkve u Budaku, opština Srebrenica i da počnu razgovore sa predstavnicima opštine o prikladnijoj lokaciji koja bi, kako kažu, istinski služila potrebama vjernika i koja bi istovremeno poštovala "spomen na žrtve genocida".

"Nerazumne provokacije ni na koji način ne doprinose pomirenju u BiH, pa je stoga neophodan smireniji i konstruktivniji pristup ovom pitanju", saopšteno je iz Ambasade SAD.

U Ambasadi navode da "žale zbog informacija da je jutros ponovo započeta izgradnja crkve u Budaku u opštini Srebenica".

"Svrha izgradnje crkve u čijoj blizini nema značajnije naseljenog mjesta, a koja je tako blizu bivše masovne grobnice i Memorijalnog centra u Potočarima je provokacija i ne služi legitimnim potrebama vjernika", ocjena je američke Ambasade.

U saopštenju se dodaje da je opština Srebenica nudila lokacije za izgradnju crkve koje su mnogo bliže pravoslavnoj zajednici u Dugom Polju.

"Ponovo izražavamo podršku vjerskim slobodama i njihovom slobodnom praktikovanju za sljedbenike svih religija u BiH. Ovo pravo mora biti izbalansirano sa legitimnim pravima drugih, a u ovome slučaju, sa pravima onih čije su porodice sahranjene u Potočarima kako bi u miru posjećivali Memorijalni centar i dostojanstveno sahranjivali svoje najmilije", navodi se u saopštenju Ambasade SAD.
XS
SM
MD
LG