Dostupni linkovi

Sorensen: BIH sama treba da odluči da li želi EU


Peter Sorensen Specijlni predstvnik EU u BIH
Specijalni predstavnik EU u BiH Peter Sorensen rekao je danas da BiH treba sama da odluči da li želi da se pridruži Uniji, ističući da su svi susjedi BiH na dobrom putu da to učine i krenu ka boljoj budućnosti.

Podsjećajući da mnogi raniji dogovori između predstavnika vlasti u BiH i EU nisu poštovani, Sorensen je upozorio da je krajnje vrijeme da se izađe iz starih okvira razmišljanja, jer ovo nije isto vrijeme kao 2005. ili 2006. godine.

"Većina građana u BiH želi da se što prije preda aplikacija za pridruživanje EU. Da bi BiH postala kredibilan aplikant mora, između ostalog, što prije da bude riješeno pitanje primjene odluke za slučaj `Sejdić–Finci`. Savjet Evrope će da odluči o tome", rekao je Sorensen novinarima u Brčkom, nakon razgovora sa gradonačelnikom Antom Domićem.

Sorensen, kome je, zajedno sa 18 ambasadora EU, priređen prijem u brčanskoj Gradskoj vijećnici, istakao je da, prema njegovim saznanjima, Brčko prednjači u realizaciji većine obaveza koje su uslov za pridruživanje EU.
XS
SM
MD
LG