Dostupni linkovi

Merkel: Njemačka nema snagu za još jedan stimulativni paket pomoći


Njemačka nema ekonomsku snagu da pokrene još jedan stimulativni paket pomoći, a da ne rizikuje gubitak povjerenja tržišta, izjavila je danas njemačka kancelarka Angela Merkel.

Ona je podsjetila da je Njemačka 2009. imala snažnu privredu sa visokim nivoom potrošnje, ali da sada nema snagu za drugi paket pomoći.

U debati o tome kako pomoći zemljama eurozone pogođenim velikim deficitom, dugom i recesijom Merkelova je istakla potrebu za strukturalnim reformama i smanjenjem troškova u cilju rebalansa javnih finansija.

Kritičari, većinom sa juga Evrope i Francuske, smatraju da fiskalna disciplina guši rast i povećava ekonomske patnje i umjesto toga pozivaju na jače stimulativne mjere koje bi oživjele potražnju.

Prošle sedmice, novi američki ministar finansija Jack Lew zauzeo se tokom posjete Berlinu da države treba da stimulišu potrošačku potražnju.

Merkelova je istakla da je postignut napredak u regulisanju finansijskog sistema, ali je upozorila da mnogo posla još predstoji.

"Obećali smo javnosti da će svaki finansijski centar, svaki akter i svaki finansijski proizvod biti podložan regulaciji, a mi smo još daleko od toga", rekla je ona, pozivajući članice G20 da ulože napore u tom smjeru.
XS
SM
MD
LG