Dostupni linkovi

Izvješća za Srbiju, Kosovo i MakedonijuEuropska komisija poslijepodne će objaviti izvješća za Srbiju, Kosovo i Makedoniju o izgledima za njihov napredak na putu prema Europskoj uniji. Srbiji je za dobivanje datuma za početak pristupnih pregovora potreban dogovor o normalizaciji odnosa s Kosovom, a Beograd je odbio posljednje prijedloge i zatražio nastavak pregovora.

Visoka predstavnica za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton, koja je posredovala u dijalogu Beograda i Priština, nije zakazala nove pregovore, pozvavši Srbiju da učini dodatni napor i da su svi elementi potrebni za dogovor na pregovoračkom stolu. Prema više izvora, Ashton bi sljedeći tjedan trebala posjetiti Beograd, Podgoricu i Skoplje, ali u Bruxellesu ne žele službeno potvrditi tu informaciju.

Za Kosovo je pozitivno izvješće potrebno kako bi dobilo preporuku za početak pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, dok Makedonija, koja ima kandidatski status još od 2005. godine, čeka na početak pristupnih pregovora, koje blokira Grčka zbog spora oko imena.

O izvješću Komisije za sve tri zemlje raspravljat će ministri vanjskih poslova zemalja članica EU-a 22. travnja u Luxembourgu, a konačnu odluku donijet će čelnici zemalja članica na summitu u lipnju.
XS
SM
MD
LG