Dostupni linkovi

Počinje proces za paljenje ambasada u Beogradu 2008. godine



U Višem sudu u Beogradu danas bi trebalo da počne suđenje dvanaestorici optuženih za paljenje ambasada u Beogradu 2008. godine, posle mitinga "Kosovo je Srbija".

Za krivično delo izazivanje opšte opasnosti optuženi su Dejan Vučković, Đorđe Tomin, Nikola Kosanović, Dušan Sedlar, Aleksandar Erceg, Filip Backović, Dragan Marinkov, Mladen Nebrigić, Marko Novitović, Draženko Nikolić, Milan Dubočanin i Milan Tomas. Oni se terete da su 21. februara 2008. godine oko 18.30 u Ulici kneza Miloša u Beogradu organizovano došli do ambasade SAD i gađali je kamenicama, bakljama i drugim predmetima i tako izazvali požar, kao i za napad na ambasade Hrvatske i Nemačke.

U prostorijama američke ambasade tada je stradao Zoran Vujović iz Novog Sada. Vujovićevo beživotno telo nađeno je 21. februara 2008. u zapaljenoj ambasadi SAD u Beogradu. On je, kako je ranije saopšteno iz Okružnog suda, umro od trovanja ugljen monoksidom i od opekotina.Obdukcionim pregledom nisu pronađeni tragovi da je ustreljen, prostreljen ili uboden.

Svi optuženi braniće se sa slobode, jer im je nakon podizanja optužnice u julu prošle godine ukinut pritvor. Suđenje bi trebalo da počne u 9.30 u Palati pravde.
XS
SM
MD
LG