Dostupni linkovi

Severnokorejci obeležavaju praznik



Stanovnici Pjongjanga izašli su danas u velikom broju na ulice da proslave veliki nacionalni praznik, rođendan njihovog prvog vođe Ki Il Sunga, nesvesni rastućih međunarodnih tenzija oko mogućeg lansiranja rakete iz njihove zemlje, piše “Asošijeted pres” (AP).

U glavnom gradu Severne Koreje nije se osećala panika, u zemlji u kojoj vrlo malo lokalnog stanovništva ima pristup međunarodnim radio i televizijiskim stanicama i stranim listovima u kojima se spekuliše o mogućem skorom lansiranju balističke rakete i navode diplomatski pokušaji da se obuzda Pjongjang.

Tu se uključuje i poseta regionu oko vikenda državnog sekretara SAD Džona Kerija koji je pokušao da usaglasi odgovor Vašingtona sa Pekingom, najvažnijim severnokorejskim saveznikom.

Danas se obeležava početak nove godine prema severnokorejskom kalendaru koji počinje danom rođenja Kim Il Sunga 1912. Međutim za razliku od prošle godine, kada je bila stogodišnjica njegovog rođenja, nisu planirane velike parade, već će građani ovaj dan iskoristiti za druženje s prijateljima i porodicom.

Ljudi su čekali u redovima da polože bukete veštačkog cveća kod bronzanih statua Kim Il Sunga i njegovog sina Kim Džong Ila, oca sadašnjeg vođe, u centru Pjongjanga, kao što rade za svaki veći praznik u zemlji gde je vernost porodici Kim i državi ulivena u građane od rane mladosti.

Zvaničnici u Južnoj Koreji, SAD i Japanu navode, pozivajući se na obaveštajne podatke, da je Severna Koreja spremna da lansira raketu srednjeg dometa, neposredno posle podzemne nuklearne probe obavljene u februaru.
XS
SM
MD
LG