Dostupni linkovi

Mesić: 'Rat protiv ćirilice' anticivilizacijski potez


Stjepan Mesić
Bivši predsednik Hrvatske Stjepan Mesić izjavio je da je "rat protiv ćirilice" anticivilizacijski i antidemokratski potez u službi politike, i istakao da je spor oko postavljanja dvojezičnih tabli u Vukovaru nametnut i iskonstruisan.

Aktuelna vlast u Hrvatskoj bi morala da bude svesna činjenice da "mitingaši postaju sve jači, sve drskiji i sve agresivniji, sa svakim skupom na koji nema adekvatnog odgovora", naveo je Mesić u autorskom tekstu za nedeljni novosadski "Dnevnik".

"Taj odgovor nije i ne može biti upozoravanje na činjenicu da je ćirilica (bosančica) bila u neko doba i hrvatsko pismo nego može biti samo i jedini jasno kvalificiranje ‘rata protiv ćirilice’ kao anticivilizacijskog i antidemokratskog poteza u službi politike i dosledno sprovođenje Ustava i zakona Hrvatske", istakao je Mesić.

On je kazao da će samo tako u Hrvatskoj biti verodostojni "kada Srbiju, regiju i svet uveravamo da nam je stalo do dobrih odnosa s Beogradom (a oni su potrebni koliko nama toliko i Beogradu), baš kao i kada Evropsku uniju uveravamo da nema promene u našoj politici prema nacionalnim manjinama".
XS
SM
MD
LG