Dostupni linkovi

Pjongjang odbija dijalog sa Seulom oko fabrike


Severna Koreja odbila je u nedelju ponudu Južne Koreje da razgovaraju o budućnosti zajedničke industrijske zone Kesong, nazivajući ponudu praznim političkim gestom.

Pjongjang je najavio povlačenje 53.000 svojih radnika i obustavljanje operacija u Kesongu, početkom nedelje.

Seul je prošle sedmice pozvao Severnu Koreju da "dođe za pregovarački sto" kako bi bilo omogućeno funkcionisanje kompleksa koji predstavlja poslednji simbol ekonomske saradnje dva suseda na Korejskom poluostrvu i važan izvor prihoda za Severnu Koreju.

Međutim, Pjongjang je odbacio ponudu južnokorejskog ministra za ujedinjenje Rjo Kil-Džaea, rekavši da ona predstavlja "besmislen i lukav gest", čiji je cilj da se sakriju prave namere -a to je invazija na Severnu Koreju, prenosi AFP.

On je rekao da prepreku za dijalog predstavljaju zajedničke vojne vežbe Južne Koreje i njenog saveznika SAD i zahtev da Severna Koreja odustane od nuklearnih ambicija.

Tenzije su skočile posle niza apokaliptičnih pretnji Pjongjanga koje su odgovor na nove sankcije UN, uvedene Severnoj Koreji zbog lansiranja rakete dalekog dometa i treće nuklearne probe, podseća Tanjug.
XS
SM
MD
LG