Dostupni linkovi

Japan naredio odgovor na eventualne rakete Sjeverne Koreje


Japan je nakon novih sjevernokorejskih prijetnji naredio da piloti aviona najprije obavijeste američku vojsku kada ulaze u zračni prostor u blizini glavne američke baze na Okinawi, na jugu japanskog arhipelaga.

Ova mjera koju sadrži direktiva japanskog ministarstva prometa a koju je u petak navečer objavila novinska agencija Kyodo News odnosi se na zonu od 30 kilometara oko baze Kadena gdje su postavljene rakete Patriot.

Predviđajući da bi u narednim satima ili danima Sjeverna Koreja mogla ispaliti jednu ili više raketa srednjeg dometa, japanska vlada je snagama za samoodbranu (zvanično ime japanske vojske) izdala zvaničnu dozvolu da unište svaku sjevernokorejsku raketu koja bi mogla zaprijetiti japanskom teritoriju.

U tom cilju, rakete Patriot su postavljene u centru Tokija i oko njega, a razarači opremljeni radarskim sistemom Aegis za presretanje raspoređeni su u Japanskom moru.

Sjeverna Koreja je u petak, putem svoje državne novinske agencije KCNA nazvala "provokantnim" saopćenja da će Tokio presresti svaku raketu koju bude ispalio Pjongjang na japanski teritorij.

Sjevernokorejski režim je upozorio da bi takav potez gurnuo Japan u "nuklearnu vatru".
XS
SM
MD
LG