Dostupni linkovi

Liban: Protesti pristaša i protivnika Hezbolaha


Pristaše i protivnici Hezbolaha okupili su se u Sidonu u Libanu u petak, a pristaše zahtijevaju od vlade da se odupre pritisku da se Hezbolah razoruža.

Sunitski sejh Husam el-Ilani je govorio pred grupom pristaša u džamiji da bi privremeni premijer Taman Salam trebao podržati Hezbolah - pobunjenički šiitski pokret poznat i kao Allahova stranka - kako bi odbranili Liban od onoga što smatraju izraelskom agresijom.

- Sidonci se zalažu za to da pokret otpora bude naoružan bez obzira želio to neko ili ne. Niko ne može razoružati otpor bez obzira na to koliko se daleko čuju niti koliko protestuju - rekao je on.

Ilani je mislio na selefijskog šejha Ahmeda el-Asira, koji se također u petak obratio pred protivnicima Hezbolaha u džamiji u Sidonu.

Asir tvrdi da pripadnici Hezbolaha borave u stanovima u gradu i koriste ih kako bi nadzirali njegove aktivnosti, što Hezbolah poriče.

On je rekao svojim pristašama u petak da će se protiviti Hezbolahu sve dok se "naše dostojanstvo ne povrati", javio je UPI.

Lider Hezbolaha Sajed Hasan Nasralah upozorio je da će Asirova kampanja pogoršati sektaške sukobe što će imati za posljedicu pogoršanje ekonomske situacije u gradu.
XS
SM
MD
LG