Dostupni linkovi

Podgorica: Odbačene primedbe Lekića


Opštinske izborne komisije, u većini crnogorskih gradova, odbile su kao neosnovane gotovo sve prigovore Izbornog štaba Miodraga Lekića.

U Podgorici izbori će biti ponovljeni na biračkim mestima u Dinoši i Skoraću.

Svi prigovori na rad biračkih odbora odbijeni u Nikšiću, Bijelom Polju, Cetinju, Rožajama, Herceg Novom, Beranama, Ulcinju, Baru, Mojkovcu, Danilovgradu uz konstataciju da su predstavnici Lekićevog štaba potpisivali zapisnike sa biračkih mesta.

Po jedan prigovor Izbornog štaba Lekića prihvaćen je u Tivtu i Kolašinu. Lekićev Izborni štab ranije je podneo prigovore opštinskim izbornim komisijama na rezultate predsedničkih izbora u Crnoj Gori zbog, kako je saopšteno, brojnih zloupotreba na izborima.

Nakon što su Opštinske izborne komisije odbile gotovo sve primedbe, sada teče novi rok za nezadovoljne birače i kandidate za predsednika, koji u narednih 72 sata mogu podneti prigovore Državnoj izbornom komisiji (DIK).

DIK, po Zakonu o izboru odbornika i poslanika, mora odluciti o prigovorima u roku od 24 sata po njihovom prijemu, odnosno do poneđeljka 15. aprila u 20 sati.

Ukoliko DIK odbije prigovor, nezadovoljna stranka može se žaliti Ustavnom sudu Crne Gore, koji je dužan da na žalbu odgovori u roku od 48 sati ili najkasnije u četvrtak 18. aprila do 20 sati.

Ako Ustavni sud odbije prigovore, odnosno ukoliko ne bude ponavljanja izbora na nekim biračkim mestima, DIK je dužan da u narednih 12 sati - u petak 19. aprila saopšti konačne rezultate izbora.
XS
SM
MD
LG