Dostupni linkovi

G8 bez dogovora o Siriji i Sjevernoj Koreji


Ministri spoljnih poslova zemalja G8 nisu uspjeli da prevaziđu neslaganja o krizi u Siriji, niti da usaglase konkretan plan o Sjevernoj Koreji na današnjem sastanku u Londonu.

Britanski ministar spoljnih poslova Vilijam Hejg rekao je poslije razgovora sa svojim kolegama da svijet nije učinio dovoljno na rješavanju sirijske dvogodišnje krize, u kojoj je, prema procjenama, poginulo 70.000 ljudi.

"Savjet bezbjednosti UN nije ispunio svoje obaveze zato što je podijeljen. Te podjele i dalje postoje. Da li smo ih riješili na ovom sastanku? Ne. Nismo to ni očekivali", rekao je Hejg novinarima.

Prijetnja ratom iz Sjeverne Koreje i iranski nuklearni program takođe su bile važne teme ministarskog sastanka u Londonu, ali nisu donesene nikakve značajne odluke o tom pitanjima, prenio je Rojters.

G8 je saopštila da osuđuje razvoj nuklearnog naoružanja u Sjevernoj Koreji "najoštrijim riječima", ali nije precizirala nikakve konkretne korake.

U saopštenju objavljenom poslije sastanka, ministri spoljnih poslova SAD, Britanije, Francuske, Njemačke, Italije, Japana, Kanade i Rusije pozvali su Sjevernu Koreju da se "uzdrži od dodatnih provokativnih akcija.

Američki zvaničnik koji nije želio da bude imenovan rekao je da su ministri razgovarali i o ulozi Kine, koja nije članica G8, u vezi sa prijetnjama iz Pjongjanga, ali da razgovor nije donio nikakve konkretne rezultate.
XS
SM
MD
LG