Dostupni linkovi

Reeker: SAD nemaju veze sa navodnom hrvatskom prodajom oružja u Siriju


Sjedinjene Države nemaju nikakve veze s navodnom prodajom hrvatskog oružja sirijskim pobunjenicima, izjavio je u četvrtak u Zagrebu visoki američki dužnosnik komentirajući navode američkog tiska da je Hrvatska prodala oružje sirijskoj oporbi što vlasti u Zagrebu niječu.

"SAD s time nema nikakve veze", rekao je novinarima zamjenik pomoćnika državnog tajnika za Europu i Euroaziju Philip Reeker upitan za komentar pisanja The New York Timesa o umiješanosti Hrvatske u opskrbu sirijskih pobunjenika oružjem u čemu je navodno pomagala CIA.

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović nedavno je zanijekao te navode, ali je potvrdio da je Hrvatska 2012. izvezla više od 200 tona oružja u Jordan i dodao da ne može kontrolirati gdje je to oružje završilo.

Reeker je ponovio stav State Departmenta o jučerašnjoj raspravi o kaznenim sudovima u Općoj skupštini UN-a rekavši da se SAD snažno protivi toj inicijativi predsjedavajućeg Opće skupštine Vuka Jeremića koju je bojkotirala većina zapadnih zemlja smatrajući je "loše prikrivenim pokušajem napada" na Haški sud koji Srbija kritizira.

"Rasprava je bila prilika da se osnaži globalni sustav međunarodnih sudova, a pretvorila se u negativnu, neuravnoteženu, huškačku raspravu", rekao je Reeker i dodao da SAD snažno podupire rad Haškog i ostalih UN-ovih sudova.
XS
SM
MD
LG