Dostupni linkovi

MANS podnio krivične prijave protiv 22 funkcionera DPS-a


Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) podnijela je krivične prijave protiv 22 državnih i lokalnih funkcionera i poslanika iz redova Demokratske partije socijalista (DPS), zbog osnovane sumnje da su zloupotrijebili službeni položaj i nezakonito koristili državne resurse kako bi uticali na konačan ishod izbornog procesa.

MANS je vršiocu dužnosti Vrhovnog dravnog tužioca, Veselinu Vučkoviću, podnio krivičnu prijavu protiv predsjednika Vlade i DPS-a, Mila Đukanovića, bivšeg političkog direktora te partije i aktuelnog ministra održivog razvoja i turizma Branimira Gvozdenovića, kao i protiv bivšeg ministra poljoprivrede i aktuelnog političkog direktora DPS-a, Tarzana Miloševića.

Prijave su podnesene i protiv poslanika DPS-a Jovana Martinovića, Zorana Jelića, Zorana Vukčevića, Zorana Srzentića, Radivoja Nikčevića i Husnije Šabovića, direktora Zavoda za zapošljavanje Vukice Jelić, državnog sekretara Ministarstva održivog razvoja i turizma Daliborke Pejović, kao i protiv predsjednika opštinskih odbora (OO) DPS-a za Herceg Novi i Tivat, Zorana Bošnjaka i Ivana Novosela.

MANS je prijave podnio i protiv predsjednika OO DPS-a u Beranama, Budimira Dabetića, predsjednika opština Šavnik i Mojkovac, Mijomira Vujačića i Dejana Medojevića, predsjednika OO DPS-a i predsjednika Skupštine opštine (SO) Budva, Bora Lazovića i predsjednika OO DPS-a i potpredsjednika Opštine Bijelo Polje, Abaza Kujovića.

Ta nevladina organizacija (NVO) je prijave podnijela i protiv predsjednika OO DPS-a i predsjednika SO Danilovgrad, Miodraga Đurovića, predsjednika OO DPS-a Žabljak, Milorada Zarubice, zamjenika gradonačelnika Glavnog grada Podgorice Vladana Vučelića i protiv predsjednika OO DPS-a Ulcinja, Ljora Nrekića.

Iz MANS-a su saopštili da su krivične prijave protiv tih osoba podnijete na osnovu snimaka sa sjednica Glavnog odbora DPS-a, ali i, kako navode, brojnih dokaza koje je prikupio istraživački tim te NVO, a kojima se dokumentuju sumnje da su te osobe koristile svoju poziciju i državne resurse za političku promociju svoje partije i kupovinu podrške na terenu uoči posljednjih parlamentarnih izbora.

Sve osobe protiv koji su podnesene krivične prijave terete se za zloupotrebu službenog položaja, ali i za brojna druga krivična djela koja se odnose na povredu ravnopravnosti, slobode opredjeljenja, kao i prava iz oblasti rada i zapošljavanja.
XS
SM
MD
LG