Dostupni linkovi

HRW: Jeremić zloupotrijebio funkciju, Nikolić prekrajao istoriju


Generalni sekretar Ujedinjen nacija Ban KI-moon i predsjednik Generalne skupštine UN Vuk Jeremić na otvaranje debate o međunarodnom pravosuđu, 10 april 2013.
Generalni sekretar Ujedinjen nacija Ban KI-moon i predsjednik Generalne skupštine UN Vuk Jeremić na otvaranje debate o međunarodnom pravosuđu, 10 april 2013.
Razgovarao Ron Synovitz (Centralna redakcija RSE), priredio Nedim Dervišbegović

Human Rights Watch je optužio predsjednika Generalne Skupštine Ujedninjenih nacija Vuka Jermića i predsjednika Srbije Tomislava Nikolića da su organizovanjem "jednostrane i zapaljive" debate o međunardnom pravosuđu u UN kao i oštrim napadom na Haški sud pokušali prekrojiti noviju balkansku istoriju.

Human Rights Watch je također rekao da je generalni sekretara UN Ban Ki-moona po drugi put napravio "sraman" potez u Jeremićevoj režiji jer je, nakon učestvovanja u ovacijama nakon izvođenja "Marša na Drinu" u UN-u u januaru, otvorio debatu čiji je cilj bio diskreditovanja Haškog tribunala i njegovih postignuća.

Zvaničnici Tribunala i predstavnici Sjedinjenih Država i Kanade su bojkotovali skup u sjedištu UN u New Yorku dok su zemlje Evropske ujnije poslala niže rangirane diplomate.

Nikolić je u svom govoru suđenja u Hagu uporedio sa Inkvizicijom, suđenjima nakon francuske revolucije i Staljinovim čistkama u Sovjetskom Savezu i rekao da "ozbiljnu i tešku senku na rad čitavog suda baca činjenica da su politički lideri samo jedne strane - srpske - u Hag došli kao okrivljeni a iz njega otišli kao krivi".

"To je izgledalo veoma jednostrano i s ciljem narušavanja ugleda Haškog suda. Sve je od početka bilo pripremljeno kako bi se spriječila objektivna, konstruktivna, i kritička diskusija rada Tribunala. Nadam se da će, na neki način, ovaj Jermićev događaj poslužiti kako bi se naglasilo koliko je potrebna jedna razumna procjena a ne ono što je Jeremić priredio jučer," izjavio je Richard Dicker, direktor Programa za međunarodnu pravdu Human Rights Watcha.

"Glavni cilj je, svakako, bio prepravljanje traumatična istorije balkanskih ratova u devedesetim, jer ono što su ponudili gospodin Jeremić i gospodin Nikolić jučer je bilo upravo to. Oni su to činili sa svakim njihovim zapaljivom komentarom -- da je Tribunal napravljen samo radi Srba, izjednačavajući Tribunal sa Inkvizicijom, i govoreći da Tribunal muči ljude. To je bilo zapaljivo i to nije samo iskrivljavalo postignuća Tribunala već i užase koji su se desili hiljadama i stotinama hiljada nevinih civila," dodao je Dicker.

“Uopšte nije sporno da je gospodin Jeremić zloupotrijebio svoj autoritet kao predsjednik Generalne skupštine kako bi organizovao skup kakav je održan. Mislim da je poslužio uskoj agendi koja baca sumnju i dovodi u pitanje ulogu koju bi trebao imati predsjednik generalne skupštine UN," kazao je on.

Dicker je također kazao da je činjenica da je debata bila organizovana pod okriljem Generalne skupštine ono što je činim neprikladnom i problematičnom:

"Mislim da je Generalni sekretar Ujedinjenih nacija napravio pogrešan potez time što je sjedio u vrhu sale i otvorio sastanak, posebno imajući u vidu ono što se desilo u januaru kada je, opet, gospodin Jeremić predvodio ovacije kojima se pridružio i generalni sekretar za izvođenje "Marša na Drinu", što je bio veoma sraman momenat za generalnog sekretara. Nadao bih se da je iz tog iskustva izvukao lekciju."

Geraldine Mattioli-Zeltener, direktor za promoviranje u Timu za međunarodnu pravdu Human Rights Watcha, je kazala da njena organizacija žali što debata koju je organizovao Jermić nije bila prilika na kojoj se rad Haškog tribunala mogao ozbiljno razmotriti.

Ona je rekala da bi se to, ipak, moglo učini u maju, na 20. godišnjicu rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija kojom je osnovan Tribunal.

"To se čini kao jaka dobra prilika da se razmotri rad Tribunala i napravi pregled lekcija naučenih iz njegovog rada. To bi trebalo da bude vrlo važna stvar za region Balkana ali također i za međunarodnu pravdu", kazala je Mattioli-Zeltener, i dodala:

“Pomirenje je veoma težak zadatak za jedan sud. Mandat Tribuanla, na kraju krajeva, je da privede pravdi sve one koji su odgovorni za najozbiljnije zločine i da utvrdi istinu u vezi sa tim zločinima i šta se desilo. Pomirenje je mnogo širi pojam koji uključuje mnogo emocija i s time se Tribunal, zaista, ne može baviti. Ako pogledamo šta se desilo u prošlost u Evropi i na nekim drugim mjestima, shvatimo da za to treba mnogo vremena."
XS
SM
MD
LG