Dostupni linkovi

Rastu vodostaji rijeka u Beogradu


Vodostaji na rijekama Savi i Dunavu u Beogradu su u porastu, kritična tačka je Bara Venecija, a dogodilo se i izlivanje na kolovozu kod Boljevaca.

U proteklih 24 sata vodostaji na Dunavu i Savi porasli su za sedam centimetara, pa je nivo na Dunavu na 618 centimetara, a na Savi na 566 centimetara, rekao je Slobodan Šolević iz gradskog štaba za vanredne situacijeu za TV B92.

Šolević je izrazio nadu da, ukoliko vodostaji budu rasli kao do sada, neće biti potrebe za proglašenjem vanredne odbrane od poplava, iako bi se nivo rijeka mogao približiti toj granici.

Na snazi je redovna odbrana od poplava, a vanredna odbrana se proglašava kada vodostaj dostigne 650 centimetara na Dunavu, odnosno 600 centimetara na Savi, podsetio je Šolević.

Šolević je rekao da na obilaznici oko Beograda kod Boljevaca postoji izlivanje na kolovozu od oko 200 metara i da se obavlja "ispumpavanje i vraćanje vode u Savu", dok se saobraća jednom kolovoznom trakom.

Najkritičnije mjesto je kod Bare Venecija gde se radi preventive na pristaništu nalazi mašina, koja zamjenjuje rad stotina ljudi i koja u jednom trenutku može da napuni do 30 džakova sa peskom.
XS
SM
MD
LG