Dostupni linkovi

Potvrđeno da je svinjetina pronađena u slovenačkoj halal salami


Svinjsko meso pronađeno je u slovenačkoj halal salami u Švedskoj, saopštila je Agencija za kontrolu hrane u ovoj zemlji.

"Sada ćemo obavijestiti Evropsku uniju o našoj analizi i pratiti kompaniju koja je prodavala pogrešno obilježenu salamu u Švedskoj. Neprihvatljivo je da proizvodi označeni kao halal sadrže svinjsko meso. Veliki je broj ljudi koji nikako ne žele jesti svinjetinu te je važno da kompanije preuzmu odgovornost i potvrde da se njihovi proizvodi ne prodaju sa lažnim sastavom", izjavila je Louise Nyholm, glasnogovornica agencije.

Agencija nije otkrila koliko je pogrešno obilježenog mesa prodato, niti koliko dugo se nalazi na tržištu. Da bi proizvod dobio obilježen kao halal, životinja, čije se meso koristi, mora biti propisno zaklana, a sva krv mora biti izvučena iz njenog tijela. Ova metoda je zabranjena u švedskoj, budući da se životinje zaklane na taj način ne omamljuju prije klanja.

Iz agencije navode da salama sadrži 10 posto svinjskog mesa, što je mnogo više od jedan posto, što se obično smatra kontaminacijom.

Testirano je 99 proizvoda na svinjsku DNK, od kojih je devet pokazalo da sadrži svinjetinu. Osam uzoraka sadržalo je manje od jedan posto, a sedam manje od 0,1 posto.

Evropske zemlje pojačale su kontrolu hrane nakon nedavnog skandala kada su milioni pakovanja gotovih jela povučeni sa polica nakon što su analize pokazale da meso, označeno kao govedina, sadrži velike količine konjskog mesa.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG