Dostupni linkovi

Fuele traži hitno provođenje presude "Sejdić Finci"


Štefan Fuele, evropski komesar za proširenje, koji boravi u posjeti Bosni i Hercegovini, izjavio je danas u Sarajevu kako je došao da naglasi institucionalnim i stranačkim liderima u BiH koliko je hitno da se provede presuda Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić i Finci.

„Ovo pitanje je od vitalne važnosti za Evropsku uniju. Poštivanje Evropske konvencije o ljudskim pravima je od najveće važnosti za zemlje članice. Vjerujemo da svako treba imati pravo da se kandiduje za izbore. To je i zakonska obaveza Bosne i Hercegovine i prema Vijeću Evrope, a i prema ugovoru potpisanom sa Evropskom unijom - Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju. Istovremeno, to je i jedan od preduslova da bi zahtjev za članstvo u EU bio uzet u obzir. Bili smo jasni o posljedicama u slučaju nepostizanja napretka. Bez postignutog dogovora, a potom stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji I pridrživanju, put BiH ka EU bio bi zamrznut”, kazao je Fuele.

Prema njegovim riječima, još jedni izbori, koji bi kršili evropsku konvenciju o ljudskim pravima, bili bi neprihvatljivi, i ozbiljno bi doveli u pitanje legitimnost i kredibilnost izabranih tijela u zemlji, te da je to posljednja stvar koju građani BiH trebaju ili zaslužuju.

Fuele je kazao i da bh politički lideri nisu stavili pitanja Evropske unije kao svoj prioritet i pretočili verbalnu opredijeljenost ka EU u konkretna djela što je vrlo razočaravajuće.
XS
SM
MD
LG