Dostupni linkovi

Protesti imigranata širom SAD


Na desetine hiljada demonstranata okupilo se širom SAD u koordiniranim protestima sa zahtevom za dobijanje američkog državljanstva za milione imigranata.

Demostranti su se okupili u Njujorku, Vašingtonu, San Francisku, Atlanti i brojnim drugim gradovima širom zemlje s namerom da izvrše pritisak na Kongres čiji senatori razmatraju predlog o reformi imigracionog zakona.

Poslanici očekuje da će uskoro zaživeti zakon koji će utreti put za legalizaciju statusa imigranata koji godinama žive u SAD s privremenim ili bez dokumenata.

Većina od, kako se procenjuje, 11 miliona imigranata bez regulisanog statusa u SAD-u su hispanci, a članovi Republikanske stranke su priznali da moraju da podržavaju neku vrstu dogovora o zakonu o imigrantima, ukoliko žele da osvoje više glasova od hispanaca, navode analitičari.

Pritisak za reformu imigracione politike usledili su posle predsedničkih izbora u kojima su hispano glasači velikom većinom podržali Baraka Obame kao predsedničkog kandidata kao i ostale demokratske kandidate, navodi BBC.
XS
SM
MD
LG