Dostupni linkovi

Ban: Sačuvati međunarodno krivično pravosuđeGeneralni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun izjavio je danas da se ne mogu ostvariti mir, pomirenje i razvoj bez promovisanja međunarodnog krivičnog pravosuđa i pozvao da se rad međunaronih sudova ne dovodi u pitanje.

Pomaganje i podrška međunarodnih tribunala znači da se ne dovodi u pitanje njihov rada i da se sačuvaju od onih koji žele da ih podriju iz razloga koji imaju više veza s politikom nego pravdom, rekao je Ban Ki Mun tokom rasprave "Uloga međunarodnog krivičnog pravosuđa u ostvarivanju pomirenja".

"Vrlo često, iako su sukobi prestali, čak i posle izvesnog vremena i velikog napora, osećanja i tenzije su visoke. Zbog toga je bitno istinsko pomirenje. Uptravo ovde međunarodno krivično pravosuđe može da pomogne", rekao je generalni sekretar UN.

On je povodom osivanja međunarodih sudova za bivšu Juglsaviju, Runadu i druge zemlje rekao da je "svet odlučan u naporima da se počinioci zločina u ratovima privedu pravdi".

Ti sudovi su započeli eru odgovornosti, rekao je Ban Ki Mun i ocenio da nekažnjivost više nije prihatljiva niti se toleriše.
XS
SM
MD
LG