Dostupni linkovi

Jeremić u UN: Zločini se ne smeju negirati,ni slaviti kao pobeda


Vuk Jeremic

Predsednik Generalne skupštine UN Vuk Jeremić, otvarajući današnju debatu o radu
međunarodnih sudova za ratne zločine i pomirenju u Generalnoj skupštini UN, ocenio je da je za pomirenje izuzetno važno da se zločini ne negiraju, ali i da se ne slave kao nacionalni trijumf.

Jeremić je naglasio da se dve decenije od osnivanja Haškog tribunala i 11 godina od stupanja na snagu Rimskog statuta Međunarodnog krivičnog suda, stalnog suda UN za ratne zločine, prvi put održava tematska debata o međunarodnom krivičnom pravosuđu.

"Ali, čvrsto verujem da u Generalnoj skupštini ne sme da bude zabranjenih tema jer nema drugog mesta na kome bi zemlje članice mogle zajedno i ravnopravno, iskreno i otvoreno da razmene mišljenja", dodao je.

Raspravu o radu međunarodnih sudova za ratne zločine, Jeremić je zakazao prošle godine, posle oslobađajućih presuda u Haškom tribunalu za hrvatske generale Antu Gotovinu i Mladena Markača.

Zbog bojazni da će rasprava biti iskorišćena za neopravdani napad na Haški tribunal, više eminentnih ličnosti, među kojima i predsednik Haškog tribunala Teodor Meron, kao i predsednik Međunarodnog krivičnog suda Song Sang-Hjun, odustali su od
učešsća na skupu.

SAD i evropske zemlje predstavljaće diplomate nižeg ranga, a Hrvatsku ambasador pri UN koji, kako je najavljeno u Zagrebu, "neće ulaziti u političke rasprave već će govotiti o tehničkim pitanjima saradnje sa Haškim sudom".

Predstavnici udruženja Majke Srebrenice, koji su otputovali u Njujork, najavili su da će održati protest ako im ne bude omogućeno da govore na raspravi.
XS
SM
MD
LG