Dostupni linkovi

OECD savetuje Sloveniji da sredi bankarski sektor



Slovenija treba da reši bankarsku krizu, ojača fiskalne pozicije i strukturnim reformama podstakne rast, navodi se u novom izveštaju Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) o toj zemlji čija je ekonomija duboko u recesiji.

U cilju prevazilaženja krize na bankarskom sektoru Sloveniji se savetuje da sprovodi i objavljuje rezultate "stres" testova, dokapitalizuje uzdrmane ali održive banke i reši se banaka koje ne mogu da opstanu, preneo je danas Euraktiv Srbija.

Takođe Sloveniji OECD u novom Ekonomskom izveštaju za 2013. preporučuje da privatizuje državne banke i da ne zadržava kontrolno manjinsko vlasništvo.

Slovenački zvaničnici procenjuju da je za dokapitalizaciju banaka potrebno do 3% bruto domaćeg proizboda (BDP), odnosno milijarda evra, navodi se u izveštaju OECD ali i napominje da su "potrebe za kapitalom još neizvesne i da bi mogle da bude znatno veće".

Neki analitičari procenjuju da je za slovenačke banke potrebno između tri i četiri milijarde evra.

U domenu fiskalne konsolidacije OECD navodi da Slovenija, pored ostalog, treba da smanjuje izdašne beneficije za nezaposlene, socijalnu pomoć i druge transfere nezaposlenima i neaktivnima a da poveća podršku za rad i jača fiskalnu održivost.

U OECD ocenjuju da Sloveniji za sada ne treba finansijska pomoć Evrope a da je ta zemlja u stanju da odgovori svim izazovima smatraju i u Evropskoj komisiji.

Nagađanja da će Slovenija zatražiti međunarodnu finansijsku pomoć demantovala je juče i premijerka Alenka Bratušek u Briselu ističući da će zemlja sama rešiti teškoće ambicioznim merama.
XS
SM
MD
LG