Dostupni linkovi

Sahrana Margaret Tačer iduće sedmiceTelo preminule bivše britanske premijerke Margaret Tačer izneto je iz hotela "Ric" u Londonu, dok će ceremonijalna sahrana biti sledeće nedelje.

Dan kasnije pošto je "čelična ledi" umrla od moždanog udara u 87.godini, njeno telo je jutros izneto iz luksuznog hotela gde je prva i jedina žena premijer u Velikoj Britaniji provela svoje poslednje dane.

Dnevnik Dejli Miror (Daily Mirror) navodi da će zastave biti spuštene na pola koplja u Dauning stritu danas i sutra, kao i na dan sahrane i da je porodica Tačer zamolila sve da umesto cveća, uplate donaciju Kraljevskoj bolnici Čelsi.

U toku su pripreme za ceremonijalnu sahranu uz vojne počasti poput onih na sahrani lejdi Dajane ili kraljice majke i očekuje se da će biti održana u sredu ili četvrtak sledeće nedelje u katedrali Svetog Pavla u Londonu, posle čega će ona biti kremirana.

Ceremonija u katedrali Svetog Pavla neće biti otvorena za javnost, ali će biti prenošenja na televiziji.

Tačer je izričito bila protiv državne sahrane uz sve počasti kakve su se priređivale monarsima i Vinstonu Čerčilu poznatom bivšem britanskom premijeru, potvrdio je njen portparol Lord Tim Bel.

Lordova izjava usledila je danas pošto je nekoliko konzervativnih poslanika britanskog parlamenta zatražilo da njena sahrana bude upriličina kao državna sahrana sa svim počastima.
XS
SM
MD
LG