Dostupni linkovi

Iran: Novo nuklearno postrojenje


Iran, koji je pod međunarodnim sankcijama zbog svog programa obogaćivanja uranijuma, otvorio je novo postrojenje za proizvodnju uranijuma u Jazdu

Iran je započeo i operacije u dva rudnika za vađenje uranijuma. Rudnici se nalaze u Saglandu, javila je iranska državna televizija.

Rudnici su na oko 120 kilometara od novog postrojenja u Ardakanu, u provinciji Jazd, koje proizvodi nečist oksid uranijuma koji se kasnije koristi za obogaćivanje uranijuma.

Iran se pohvalio novim postrojenjem na Dan nacionalne tehnologije atomske energije.

Trenutno su u odnosu na Iran na snazi sankcije Saveta bezbednosti UN i nekoliko zemalja i organizacija, koje traže potpunu transparentnost iranskog nuklearnog programa i njegovu miroljubivu svrhu.

Pregovori "šestorke" međunarodnih posrednika (SAD, Rusije, Kine, Francuske, Velike Britanije i Nemačke) sa predstavnicima Teherana završeni su u subotu u Almatiju bez konkretnih rezultata. Očekuje se da će pregovori biti nastavljeni, ali nije utvrđen datum njihovog održavanja.

Glavni iranski pregovarač za nuklearna pitanja Said Džalili je na konferenciji za novinare po završetku pregovora rekao da neke zemlje treba da odustanu od neprijateljskog odnosa prema Iranu.

Iran uporno tvrdi da je cilj razvoja nuklearnog programa proizvodnja energije.
XS
SM
MD
LG