Dostupni linkovi

Kocijančič za RSE: Očekujemo da Beograd kaže šta želi


Maja Kocijančič
Maja Kocijančič
Portparolka visoke predstavnice EU Ketrin Ešton, Maja Kocijančič izjavila je za RSE, nakon što je Vlada Srbije odbila predlog sporazuma o normalizaciji odnosa sa Prištinom i pozvala na hitan nastavak dijaloga, da Brisel očekuje da se Beograd izjasni šta konkretno želi.

“Razgovarali smo o pitanjima za pregovaračkim stolom dugo vremena, elementi su, verujemo, tu. Nemamo puno vremena, tako da oni moraju da objasne šta zapravo žele”, rekla je Kocijančič i dodala da u Briselu još uvek nisu "videli detaljan odgovor srpske strane".

Na pitanje dopisnika RSE iz Brisela, Rikarda Jozwiaka, da li je moguće da se novi razgovori Beograda i Prištine odigraju već ove sedmice, Kocijančič je odgovorila:

“Kao što sam rekla, pozivamo Vladu Srbije da uloži poslednji napor da se postigne dogovor i nadamo se da će srpska vlada uraditi upravo to - da će uložiti neophodne napore da se krene napred ka dogovoru”.

Kocijančič je rekla da mogućnost da se održe još neki razgovori pre 16. aprila, kada će biti predstavljen izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije, "zaista zavisi od toga šta ćemo čuti od Vlade Srbije".

Upitana da li može da kaže šta je sadržao sporazum, sada kada je odbijen, Kocijančić kaže:

“Ako pročitate pažljivo naše saopštenje, videćete da očekujemo potez srpske Vlade, takozvani poslednji napor da se postigne dogovor. Tako da u tom kontekstu - sačekajmo da vidimo šta će se dogoditi.”
XS
SM
MD
LG