Dostupni linkovi

Crkva još bije Kosovski boj


Patrijarh Irinej
Patrijarh Irinej
U dramatičnim trenucima pred odluku državnog vrha Srbije prihvatiti ili ne dogovor sa Prištinom, ostaće zapamćena reakcija premijera Ivice Dačića na saopštenje patrijarha Irineja koji se nije ustručavao da direktno zatraži odbijanje dogovora sa Prištinom, tačnije da se „ne preda, ne izda, ne proda KIM,istorijska stara Srbija“. Da li oštar odgovor, označava incident nervoznog premijera ili pokušaj ozbiljnijeg otklona od Crkve, analiziraju sagovornici RSE.

Najpre je patrijarh Irinej odaslao poruku na tri najvažnije adrese predsedniku republike Tomislavu Nikoliću, premijeru Ivici Dačiću i viceprmeijeru Aleksandru Vučiću:

“Duh današnje Evropske unije nije, nažalost, duh dobre stare Evrope. Mi i dalje jesmo za ideju slobodnog duhovnog i ekonomskog objedinjavanja evropskog kontinenta, ali nikako nismo za projekat porobljavanja ili ponižavanja bilo koje evropske države, pa ni naše Srbije“.

Odmah zatim je premijer, vidno iznerviran, vratio lopticu podsetivši da u jednoj crkvenoj zapovesti piše da crkveni ljudi treba da se mole da oni koji su na vlasti donose odluke u interesu države, pa zatim dodao da “ni pismo Srpske pravoslavne crkve nije došlo iz Peći, nego iz Beograda. Što valjda govori o tome da je srpski patrijarh još 1690. godine napustio Kosovo. Nije poruka za narod da svi treba da budemo nabijeni na kolac i da pet stotina godina treba da trpimo da bismo dočekali da se oblaci skone sa našeg neba. Za to vreme ovaj narod treba da preživi.“
Ivica Dačić
Ivica Dačić

Da li je ovakav odgovor incident ili nagoveštava promenu odnosa prema klerikalizaciji srpskog društva?

„Ne verujem da je to stavljanje Crkve gde joj je mesto, jer ne verujem da Dačić ima takve ambicije“, ocenjuje filozof Vladimir Milutinović.

Publicista Mirko Đorđević kaže da je reakcija premijera na Dačića na patrijarhovo pismo dobro odmerena i pravovremena.

„Premijer je bio odlučan jer je on dužan da štiti ovozemaljsku Srbiju i njene građane, a ne neku nebesku Srbiju. Ovo je dosta oštar sukob, ali nisam siguran hoće li Dačić izdržati odnosno sva je prilika da će pobediti i u državnom vrhu stav Ckrve“, kaže Đorđević u trenutku dok se još ne zna odluka Vlade Srbije.

Aršin izvađen iz kosovskog mita

Sonja Biserko, predsednicu Helsinškog odbora za Srbiju kaže da je uloga Srpske pravoslavne crkve veoma ojačala posle 5. oktobra, da se čak i Zoran Đinđić uvođenjem veronauke u škole priklonio takvom mestu Crkve u postmiloševićevoj Srbiji. Ona, tim pre, smatra značajnom reakciju premijera Dačića.

„Mislim da je ta njegova reakcija, zapravo, prva prava reakcija u odnosu na delovanje Crkve, na njeno političko delovanje u tako kritičnim momentima.“

Biserko kaže da ona ne pamti da je iko ikada iz vlasti tako reagovao na neki gest Crkve, osim pojedinačnih reakcija pripadnika takozvane Druge Srbije. U pismu Crkve se još poručuje:
Sonja Biserko
Sonja Biserko

“Podsećamo vas, međutim, u cilju ohrabrenja i duhovne podrške, da vam nije teže nego što je bilo čestitome Knezu uoči Kosovskog boja, ili knjeginji Milici posle boja, ili patrijarsima Pajsiju, Arseniju III Černojeviću i drugima pod osmanskim igom, ili sveštenemučeniku đakonu Avakumu pred ustanak, ili Karađorđu i Milošu tokom oba ustanka, ili kralju i vladi u vreme austrougarskog ultimatuma 1914. godine, ili srpskoj državi u nedavnoj prošlosti, u vreme ultimatuma iz Rambujea. “

Profesor Vladimir Mulutinović kaže za RSE da Crkva igra važnu ulogu u srpskom društvu već dvadesetak godina i to na talasu srpskog nacionalizma i da pravi nepovoljan ambijent za rešavanje današnjih problema Kosova, jer stalno vraća Srbiju na kosovske mitove.

„Problem je što Crkva meri političke stvari aršinom izvađenog iz kosovskog mita, nekog sna o srpskim zemljama... Nije problem samo u Crkvi, i intelektualci i političke partije misle u tim koordinatama kneza Lazara i Vuka Brankovica. A to su koordinate za „carstvo nebesko“ a ne za rešavanje današnjih realnih problema", kaže Milutinović.

A da je Crkva poslala drugačiju poruku svetovnoj vlasti, da se mane mitova i da reši problem onako kako se može u skladu sa današnjim interesima građana, da li bi time i olakšali potpisivanje dogovora i otvaranju vrata EU Srbiji, da li bi imalo drugačijeg efekta, pitali smo Mirka Đorđevića:

„Imalo bi, imalo bi. Ali tako što u Crkvi nema ko da izgovori.“

Državni trojac je pre sednice Vlade i pre nego što je saopštio javnosti konačni stav o odbijanju predloga sporazuma iz Brisela, otišao na beogradsku adresu patrijarha Irineja.
XS
SM
MD
LG