Dostupni linkovi

OEBS:Izbori u Crnoj Gori održani profesionalno i efikasno


Posmatračka misija OEBS-a i Parlamentarne Skupštine Savjeta Evrope ocijenila je da su jučerašnji predsjednički izbori u Crnoj Gori održani profesionalno i efikasno.

Šef misije OEBS-a u Crnoj Gori Boris Frlec rekao je da su u prošlogodišnjem izvještaju upozorili vlast da se sprovede istraga o navodnim zloupotrebama državnih resursa, poručujući da bi trebalo napraviti jasnu razliku između Vladinih i aktivnosti vladajuće partije.

Posmatrači su ocijenili da je neophodno da se poveća povjerenje u izborni proces.

Šef delegacije Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope Kristofer Čop rekao je na konferenciji za novinare da su građani Crne Gore u nedjelju "napravili svoj slobodan izbor između dva kandidata".

"Ovi predsjednički izbori ispunili su mnoge standarde i opredjeljenja Savjeta Evrope ali su, u praktičnom smislu, neophodna dalja poboljšanja kako bi se obezbijedio izborni proces bez zloupotrebe državnih resursa", smatra Čop.

Šef Misije OEBS-ODIHR Boris Frlec rekao je da su, sa tehničke tačke gledišta, izbori bili provedeni na efikasan način, a fundamentalna prava su uglavnom bila ispoštovana.

"Istovremeno, navodi o nepravilnostima i atmosfera nepovjerenja prije glasanja imali su negativan efekat", naveo je Frlec.

On je ocijenio da treba preduzeti mjere za jačanje povjerenja u državne institucije, kako bi se poboljšala atmosfera u Crnoj Gori i doprinijelo unapređenju izbornog procesa.

Komentarišući proglašenje pobjede oba predsjednička kandidata, Frlec je rekao da rezultati DIK-a još nijesu objavljeni, te da na zvanične rezultate treba sačekati.

Posmatrači su kazali da ne znaju ni za kakve nepravilsnoti koje su dokumentovane, a tiču se izbornog dana. Oni su ponovili da nijesu izborna policija, već misija koja je ograničena u svom djelovanju.
XS
SM
MD
LG