Dostupni linkovi

EK:Austrija ne može da odbije bankarske reforme


Evropska komisija saopštila je danas da je neprihvatljivo da Austrija odbija da reformiše pravila o tajnim bankarskim računima.

"Neprihvatljivo je da članica EU blokira reformu. Biće veoma teško da Austrija ostane pri svom stavu kada su sve ostale članice EU izrazile spremnost da to učine", rekla je Emer Trejnor, portparol evropskog komesara za poreze Algirdasa Semete.

Trejnorova je istakla da EU već ima "veoma jasna pravila i snažne standarde" o utaji poreza i tajnim bankarskim računima, koje podržava 25 članica EU, osim Luksembuga i Austrije.

Zamjenik austrijskog kancelara Mihael Šindeleger rekao je danas da Austrija mora da održi tajnost bankovnih računa.

On je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa potpredsjednikom Evropskog parlamenta Otmarom Karasom u Beču rekao da "Austrija nije poresko utočište i da, ukoliko zadrži kontroverzni princip to neće ni postati".

Ministar finansija Luksemburga Luk Friden tokom vikenda je sugerisao da je njegova zemlja spremna da bude transparentnija nakon finansijske pomoći date Kipru i pošto su otkrića o utaji poreza pažnju skrenula na poreska utičišta.

Friden je izjavio da Luksemburg želi da ojača saradnju sa poreskim vlastima.

Prema njegovim riječima, međunarodni trend kretanje ka automatskoj razmjeni informacije o bankarskim depozitima i da Luksemburg nije više striktno protiv toga.

Trejnor je naglasio da Evropska komisija snažno pozdravlja Fridenove komentare.
XS
SM
MD
LG