Dostupni linkovi

Ratko Mladić podvrgnut manjem medicinskom zahvatu


Ratko Mladić
Tužioci u Hagu u ponedjeljak nisu započeli izvođenje dokaza o genocidu u Srebrenici na suđenju Ratku Mladiću jer je on bio podvrgnut manjem medicinskom zahvatu, poslije čega su ljekari preporučili jedan dan mirovanja. Suđenje će biti nastavljeno u utorak kada bi trebao svjedočiti Jean-Rene Ruez, koji je od 1995. do 2001. godine bio glavni istražitelj Haškog tužilaštva o Srebrenici.

Detalji o zahvatu, međutim, nisu bili dostupni Pretresnom vijeću bez Mladićeve dozvole, koju on nije dao. Prema riječima sudije Alfonsa Oriea, ljekar specijalista iz bolnice je preporučio da se Mladić danas odmori, iako pacijenti poslije takvog zahvata mogu istog dana nastaviti sa normalnim aktivnostima. Pretresno vijeće odlučilo je da usvoji preporuku ljekara i zakaže nastavak suđenja za dan kasnije.

Prema optužnici i ranijim presudama Haškog tribunala, Vojska Republike Srpske (VRS) je, pod Mladićevom komandom, sistematski ubila gotovo 7.000 bošnjačkih muškaraca u danima nakon što je 11. jula 1995. zauzela Srebrenicu, tadašnju zaštićenu zonu Ujedinjenih Nacija (UN).

Bivši komandant VRS optužen je i za progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, teror nad civilima u Sarajevu dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem, te za uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce
XS
SM
MD
LG