Dostupni linkovi

Nekoliko destina studenata ispred Vlade Srbije čekaju odluku o Kosovu


Ispred zgrade Vlade Srbije u Beogradu okupilo se nekoliko desetina studenata, koji čekaju da vide kakva će biti odluka na briselski prijedlog za rješenje pitanja Kosova.

Studenti više beogradskih fakulteta, koji su postavili nekoliko šatora, nose transparente na kojima piše "Ne kapitulaciji!“ i "Studenti su rekli NE izdaji!“.

Organizator okupljanja je Inicijalni odbor studenata, a jedan od organizatora Isidora Mitić, student treće godine Pravnog fakulteta, rekla je Srni da su se studenti okupili i daplaniraju da ostanu ispred zgrade Vlade dok ne bude donesena odluka.

Ona je navela da će studenti sutra minut do dvanaest organizovati veliki protest, koji će krenuti sa platoa Filozofskog fakulteta, u centru Beograda, prema zgradi Vlade, gdje će uručiti svoje zahteve.

Ti zahtjevi su, kako navodi, da se ne potpisuje nikakav sporazum sa Prištinom dok se narod ne izjasni, da se raspiše referendum o tome da li građani pristaju na nezavisnost Kosova u zamjenu za datum za pregovore sa EU, kao i da se pregovori Beograda i Prištine vrate u okvire Rezolucije 1244 UN.

"Mi smatramo da Vlada nema legitimitet da sama donese odluku koja je od esencijalnog značaja za sve građane ove zemlje“, rekla je Mitićeva, navodeći da skup studenata nema nikakvu političku konotaciju i da ne žele da ih iko povezuje sa bilo kojom političkom strankom.

Studentima su se ispred Vlade kasnije priduržili i pripadnici pokreta "Dveri", kao i pokreta "Naši".

Lider "Dveri" Vladan Glišić rekao je da se ovaj pokret, čiji članovi već treći dan protestuju na Trgu Republike, u centru Beograda, trudi da izvrši pritisak na Vladu Srbije da ne pristane na ucjene Brisela i Vašintona i da prekine kosovske pregovore i vrati ih u Savjet bezbjednosti UN.

"Tražimo da se podrže zahtevi Srba sa severa Kosova i tražimo dolazak ruskog kontingenta na sever Kosova", rekao je Glišić.
XS
SM
MD
LG