Dostupni linkovi

Lagard: Duga budućnost eura


Zajednička evropska valuta ima sigurnu budućnost, ocijenila je direktor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Kristina Lagard /Christine Lagarde/, i dodala da se nada da nijednoj evropskoj zemlji više neće biti potreban plan za spasavanje.

„Mislim da je u velikoj meri bila zanemarivana politička volja da se održi, ohbrabi i ojača eurozona. Pred eurom je budućnost i to dugoročna“, kazala je Lagard, preosi Tanjug.

Ona smatra da su sukcesivne dužničke krize zemalja eurozone uzdrmale poverenje na svjetskim tržištima. Komentarišući mogućnosti izbijanja novih kriza Lagard je rekla da „ne umije da gleda u staklenu kuglu“.

„Iskreno se nadam da neće više biti članica EU kojima će biti potrebna istovremena pomoć evropskih partnera i MMF\", kazala je Lagard.

Ona je, osvrćući se na kiparski slučaj, ocijenila da je to jedinstven slučaj i da privreda te zemlje predstavlja samo 0,2 odsto evropske ekonomije.

„To je veoma specifičan slučaj sa više aspekata“, rekla je Lagard, apostrofirajući značaj bankarskog sektora u kiparskoj ekonomiji.

Lagard se nada da će predstavnici EU izvući pouku iz finasijskih kriza iz dve posljednje godine i da će odlučiti da ubrzaju konsolidaciju eurozone.
XS
SM
MD
LG