Dostupni linkovi

Le Pen: EU je zatvor


Liderka Nacionalnog fronta (Front national) Francuske Marin Le Pen ocenjuje da je EU "zatvor" i izjašnjava se protiv globalizacije.

"Kao Francuskinja ja branim slobodu i suverenitet svoje zemlje. Nemam strah od drugih i podržavam transnacionalnu saradnju, kao što je slučaj u vezi sa Erbusom. To funkcioniše drugačije od "Evropskog Sovjetskog saveza", naglasila je ona u intervjuu bečkom dnevniku "Standard"

Le Pen je kazala da u "zatvoru EU Francuska može najviše odrediti boju otirača". Govoreći o evru ona je objasnila da je Nemačka profitirala devalvacijom evra prema marki, dok je za Francusku evro bio prejak.

"Nemačka može jeftino proizvoditi na istoku, a Francuska pogrešno igra na kartu masivne imigracije", kritikovala je Le Pen.

Ona je podvukla da evro ne funkcioniše, da planovi spasavanja "gutaju" stotine milijardi, socijalni troškovi su visoki i sada je došlo i do početka svađe među Evropljanima.

"Angela Merkel se u južnoj Evropi može kretati samo još uz nacionalnu gardu. Da li Nemačka ima stvarno nameru da ide tako daleko. Žele li oni posle pomirenja u Evropi da ponovo budu rasturači", upitala je Le Pen.

Istovremeno je ocenila da nije dobar brutalan povratak na nacionalnu valutu, već da je potrebno organizovano delovanje.

"Međutim to je u svakom slučaju bolje nego kada bi Kipar, potom Grčka, a zatim Slovenija pod pritiskom i panikom odustali od evra", konstatovala je protivnica evropske valute.

Le Pen je dodala da je protiv globalizacije, ističući da je slobodna trgovina "glupost".

Podvukla je da svi sebe "štite" izuzev Evropljana, zbog čega je Francuska izgubila čitave sektore
XS
SM
MD
LG