Dostupni linkovi

Seul: Pjongjang sprema novu raketu



Severna Koreja se sprema da izvede četvrti nuklearni test, tvrdi Južna Koreja i ističe da su povećane aktivnosti Pjongjanga na glavnom nuklearnom poligonu. Obaveštajna služba Južne Koreje otkrila je neuobičajeno užurbano osoblje i kretanja vozila na mestu za nuklearna testiranja Severne Koreje, izvestio je dnevni list Džong Ang Ilbo, prenela je agencija AFP.

"Pokušavamo da otkrijemo da li je reč o realnim pripremama za nuklearni test ili je reč o triku radi većeg pritiska na nas i SAD", citirao je list neimenovanog zvaničnika Južne Koreje. "Postoje takvi signali", rekao je ministar za ujedinjenje Rjo Kil Džae odboru parlamenta nakon što su poslanici zatražili da se takve tvrdnje potvrde.

Poslednjih nedelja vlada velika napetost između Severne i Južne Koreje, a vojska Severa je upozorila i da je ovlašćena da napadne SAD.

Pjongjang je iritiran sankcijama Ujedinjenih nacija pooštrenih zbog treće nuklearne probe u februaru i održavanja zajedničkih vojnih manevara SAD i Južne Koreje koje smatra pripremama za invaziju.
XS
SM
MD
LG