Dostupni linkovi

Spoljni dug Srbije uvećan za petinu od kraja 2008. godine


Ukupan spoljni dug Srbije krajem januara 2013. godine iznosio je skoro 25,4 milijarde evra, što je za 1,3 odsto manje nego prethodnog meseca, ali je u odnosu na stanje s kraja 2008. godine, ukupan spoljni dug Srbije uvećan za petinu, objavljeno je u novom biltenu Instituta za tržišna istraživanja (IZIT).

Prema tome, na mesečnom nivou je evidentno usled uticaje sezone, došlo do kratkotrajnog zatišja u tempu zaduživanja, ali kako se obaveze prema kreditorima i budžetskim obveznicima ne mogu izmirivati bez ulaska u nove dugove, to je sasvim izvesno da će već od februara ukupan spoljni dug Srbije porasti, ocenio je IZIT.

Spoljni dug javnog sektora je koncem januara iznosio 11,98 milijardi evra i za 1,7 odsto bio je manji nego u decembru prošle godine. No, u odnosu na stanje iz decembra 2008. godine, spoljni dug države je porastao za 83,7 odsto.
Spoljni dug koji je indukovao privatni sektor krajem januara iznosio je 13,4 milijarde evra i za 0,9 odsto bio manji nego u poslednjem mesecu 2012. godine.

Za razliku od države, banke i preduzeća su u odnosu na stanje iz 2008. godine redukovali svoj spoljni dug za 7,1 odsto, što ukazuje na njihovo racionalnije ponašanje, ali i na preinvestiranje preduzeća u prethodnom periodu, pa su bila prinuđena da, u uslovima slabije privredne aktivnosti, stopiraju nova zaduživanja kako bi mogli da izmiruju obaveze prema kreditorima, pa čak i prodajom dela imovine.
XS
SM
MD
LG