Dostupni linkovi

Japan: Naredićemo obaranje rakete Severne Koreje


Japan će narediti svojim oružanim snagama da obore svaku raketu Severne Koreje koja se bude kretala ka njihovoj teritotiji, objavila je danas japanska štampa. SAD odložile testiranje rakete zbog tenzija s Pjongjangom.

Takvu naredbu bi u toku dana ili "za dan-dva" mogao da izda ministar odbrane Icunori Onodera, ali ona neće biti javno objavljena da se ne bi uznemirila javnost, navodi agencija Kjodo, pozivajući se na neimenovane vladine izvore.

Prema toj naredbi, razarači opremljeni raketama za presretanje, bili bi razmešteni u Japanskom moru da bi mogli da presretnu severnokorejsku raketu, prenela je agencija AFP.
"Ne postoji velika verovatnoća da će raketa biti usmerena na Japan, ali smo utvrdili da bi trebalo da budemo spremni za slučaj nepredviđene situacije", izjavio je izvor iz vlade agenciji Kjodo.

Japansko ministarstvo odbrane je takvu naredbu u prošlosti izdavalo tri puta - u aprilu 2009. i u aprilu i decembru prošle godine, kada je Severna Koreja lansirala satelit.

Zbog rastućih tenzija na Korejskom poluostrvu strane diplomate u Pjongjangu razmatraju evakuaciju iz Severne Koreje zbog straha da ta zemlja priprema lansiranje rakete.
XS
SM
MD
LG