Dostupni linkovi

Platforma 112 osudila diskriminatorne poruke prosvjeda protiv ćirilice


Platforma 112, neformalna koalicija koja okuplja 69 organizacija civilnog društva, osudila je diskriminatorne poruke poslane s prosvjednog skupa protiv ćirilice u Zagrebu. Pozvala je Vladu da poduzme odlučnije korake u zaštiti ljudskih i manjinskih prava u Hrvatskoj.

Navodi i kako je i do sada upozoravala na pritiske određenih društvenih grupa, političkih stranaka i medija koji nisu prezali služiti se lažima i pozivima na nasilje u svrhu promocije svojih stavova te da su nažalost i danas bili svjedoci govora mržnje i iskaza netolerenacije na Trgu bana Jelačića. Platforma traži jasnu osudu svih poruka koje su u suprotnostima s ustavnim vrijednostima i zakonima RH.

Smatramo da je poštovanje manjinskih ljudskih prava pitanje demokratskog civilizacijskog dosega ove zemlje te se o ovako važnim pitanjima ne može raspravljati na ulici gdje vlada zakon glasnijeg. Hrvatska na pragu ulaska u Europsku uniju ubuduće treba doprinijeti dobrim europskim praksama u rješavanju manjinskih pitanja, a poštovanje dvojezičnosti jedan je od tih doprinosa, navodi Platforma 112 u priopćenju.

Apelira na Vladu i sve ostale društvene aktere da promiču kulturu mira, toleranciju prema kulturalnim i drugim različitostima te poštovanje manjinskih i ljudskih prava posebice na područjima na kojima su ratne traume još uvijek prisutne.

Platformu 112 za Hrvatsku vladavine prava, uz ostale, čine B.a.B.e., Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CESI), Centar za LGBT ravnopravnost, Centar za mirovne studije (CMS), Centar za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek, Documenta Centar za suočavanje s prošlošću, GONG, Kuća ljudskih prava, Pravo na grad, Srpski demokratski forum, Transparency International Hrvatska.
XS
SM
MD
LG