Dostupni linkovi

Zagreb: Skup protiv ćirilice završen bez incidenata


Skup "Ne ćirilici u Hrvatskoj" na kojem se na središnjem zagrebačkom trgu po policijskim procjenama okupilo 20.000 tisuća prosvjednika završen je nešto prije 14 sati uz zahtjev vladi da promjeni hitno ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina i da se Vukovar do 18. studenog proglasi gradom trajnog pijeteta u kojem nikad neće biti uvedena ćirilica.

Prosvjednici s istaknutim brojnim hrvatskim i braniteljskim zastavama te transparentima u cijelosti su ispunili Trg bana Jelačića zbog čega je bio prekinut tramvajski promet. Prema novinarskim zapažanjima sve je proteklo mirno i bez incidenta uz tek poneke izolirane povike za dom.

Policija je izvijestila da je na skupu bilo 20.000 ljudi i da nije bilo potrebe za postupanjem. Druge procjene o broju prosvjednika znatno su veće, a organizatori tvrde da ih je bilo čak 40. 000.

Zahtjevima prosvjednika usprotivila se Građanska akcija uz poruku da taj prosvjed vraća u mračni dan 25. travnja 1941. kada je Ante Pavelić, poglavnik tzv. NDH potpisao Zakonsku odredbu o zabrani ćirilice. Naveli su da su na zagrebačke nadvožnjake i mostove postavili transparente kako bi dočekali "rulju zakrvavljenih očiju", koji su došli na obračun s jednim pismom u centar Zagreba.
XS
SM
MD
LG