Dostupni linkovi

Vujanović i Lekić oštro polemisali u završnoj TV debati


Crnu Goru očekuju nove investicije, ocijenio je predsjednički kandidat Filip Vujanović, dok je njegov protivkandidat Miodrag Lekić poručio da za stanje u državi, nezaposlenost i očaj ljudi odgovornost snose oni koji su je vodili.

U završnoj TV debati uoči nedjeljnih predsjedničkih izbora, Vujanović jerekao da očekuje nove investicije i investitore koji će omogućiti otvaranje novih radnih mjesta.

Lekić je kazao da politika koju predstavlja Vujanović nema jasne perpcepije istorije, nema jasne pouke istorije i da, kako je kazao, igra na raskole.

Vujanović je kazao, uz ostalo, da Crna Gora mora nastaviti svoj put ka integracijama gdje će sačuvati svoj identitet, koji će biti prepoznatljiv.

"Mi smo na svom prostoru pokazali veliku antifašističku tradiciju. Takođe smo, na referendumu 2006. godine, pokazali da smo imali snage da demokratski dođemo do samostalnosti Crne Gore. Crna Gora je ugledna država i pouzdan partner u međunarodnoj zajednici", poručio je Vujanović, prenosi Mina.

Prema ocjeni Lekića, politika čiji je predstavnik Vujanović degradirala je pojam identiteta.

"Crna Gora se vašom politikom identiteta nalazi u krizi identiteta, sa dvije akademije, dvije crkve, sad vidim dva tužilaštva pripremate", kazao je Lekić.

Kada je u pitanju borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, Lekić je ocijenio da u Crnoj Gori afere nemaju ishod i da ne postoji ozbiljna istraga prema vrhovima vlasti i njihovim vezama sa organizovanim krivminalom.

Vujanović je ocijenio da bi Lekić, kao predsjednik države, izazvao haos, jer ne poznaje ustavni sistem, navodeći da je njegov protivkandidat dugo živio van Crne Gore i da ne pozanje stanje u državi.

“Ja sam bio u Rimu na poslovima od kojih se Crna Gora nije mogla zastidjeti. Tamo živim, tamo me znaju kao Crnogorca i tamo sam stekao ugled“, rekao je Lekić.

Vujanović je, na temu spoljne politike i odnosa u regionu, rekao da Crna Gora nema niti jedno otvoreno pitanje sa svojim susjedima, dodajući da grade odnose na osnovu otvorene saradnje.

Lekić je rekao da, ako je priznata država Kosovo, treba da se primi ambasador, ocjenjujući da je uslovljavanje tog pitanja rješavanjem pitanja crnogorske manjine na Kosovu jeftini blef.

Vujanović je rekao da je priznanje Kosova bilo očigledno slijeđenje realne situacije i dijeljenje politike EU, kojoj zemlja pristupa.

“Kad je trebalo razmijeniti ambasadore tačno je da sam rekao da neću da potpišem akreditiv jer na Kosovu svi imaju autentično predstavljanje koji su manjine, i jasno tražio kad se crnogorska manjina prizna kao autentična, i tada ćemo razmijeniti ambasadore” rekao je Vujanović.
XS
SM
MD
LG